-tól
Sikeres és eredményes tanévet zárt a NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ KÉPZÉS A BUDAIBAN
30 tanuló, közel 700 angol óra, győztes pályázat az ERASMUS + program keretében, megfeszített munka, ügyes, szorgalmas gyerekek, lelkes pedagógusok- ez mind a NYEK!
Az év végi vizsgájukon mindenki eredményes angol nyelvi írásbeli és szóbeli vizsgát tett, nyáron jöhet a középfokú nyelvvizsga!
Országos döntőben a Budai Lányok


Bejutott a Fair Play Kupa Középiskolás Kispályás futball torna országos nyolcas döntőjébe a nagykállói Budai Nagy Antal középiskola lánycsapata. A budais Lányok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnoki cím megszerzése után a debreceni régiós döntőben is kitettek magukért, és az utolsó mérkőzésükön az addig hibátlan Hajdú megyei – tavalyi országos bajnok - Irinyi csapatát múlták felül 2-1-re, biztosítva ezzel a helyüket a fináléban.

330 induló csapatból Magyarország korosztályos legjobb 8 csapata között a BUDAI LÁNYFOCISTÁI!!!!!!!!!!
Magyar Labdarúgó Szövetség - Fair Play Cup - 2018 regionális döntő - Debrecen - II. helyezés..... bejutás az országos döntő 8 csapata közé!Az országos döntőben az 5. helyet szerezték meg!
GRATULÁLUNK!

( A gólkirályi cím is az övék )
KÖNYVTÁRAVATÓ ÜNNEPSÉG NAGYKÁLLÓBAN, A BUDAIBAN

A Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma nagykállói épületében jelentős átalakítások történtek 2017 nyarán. Kialakításra került 2 új tanterem, megtörtént a világítás korszerűsítése, megszépült az iskolaudvar és régi vágyunk teljesült a könyvtár kialakításával. 2017. szeptember 29.-én ünnepélyes keretek között Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Oroszné Dr. Nagy Matild Nagykálló város alpolgármestere és Rostás János Tibor az MSZC főigazgatója adta át a felújított épületrészt.
 A könyvtár egy valóban olyan űr volt az életünkben, amire nagy szükségünk van, és munkánk hatékonyságát növelni hivatott, de csak minden egyéb változtatással együtt képes erre.-hangsúlyozta megnyitó beszédében Szabóné Lipkovics Ildikó igazgatónő. Pedagógusaink nap mint nap arra törekszenek hogy a közel 500 fős diákságot az olvasás fontosságára, szükségességére, élvezhetőségére neveljék. Most méltó helyre került a többezer kötetes könyvállományunk. Köszönjük szépen a szülőknek, a Szakképzési Centrum munkatársainak a segítő támogatásukat, köszönjük, hogy együtt gondolkodunk, hiszen egy célunk van, az ifjúság hatékony nevelése.SZ.-SZ.-B. MEGYEI RENDÉSZETI CSAPATVERSENY
NAGYKÁLLÓ 2017


A Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnázium közös szervezésében 2017. február 28-án Nagykállóban, hagyományteremtő szándékkal rendeztek versenyt a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben tanuló középiskolások részére.
A verseny fővédnöke: Dr. Illés László r. alezredes, kapitányságvezető.
A megyéből 8 intézmény csapata mérte össze elméleti és gyakorlati tudását. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai összeállították az elméleti feladatsorokat, felügyelték a verseny menetét, díjazták a legjobb eredményt elért tanulókat. A SZ-Sz-B-Megyei. Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a gyakorlati feladatok lebonyolításában segédkeztek. A Mátészalkai Szakképzési Centrum jóvoltából a fizikai feladatokban elfáradt versenyzők tartalmas ebéddel regenerálódtak és ajándékokkal térhettek haza.
A verseny célja rendészeti pályaorientáció, a tehetségek kiválasztása, a csapatszellem, az összetartozás érzésének erősítése. Ezentúl a régiós és az országos csapatversenyre való eredményes felkészülés.
A verseny helyszíne:     Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnázium
4320 Nagykálló Korányi Frigyes út. 27.
A versenyző csapatok:
MSZC Déri Miksa Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Mátészalka
MSZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,Nyírbátor
MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma, Nagykálló
MSZC Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Nyírbátor
NySZC Tiszavasvári Szakgimnáziuma,Szakközépiskolája és Kollégiuma, Tiszavasvári
Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium, Fehérgyarmat
Kisvárdai SZC Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Csenger
Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Baktalórántháza


Díjazás:
I.HELYEZÉS:
Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

II. HELYEZÉS:
MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma

III. HELYEZÉS:
Kisvárdai SZC Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma
LEGJOBB SZAKMAI ELMÉLET.
VAY ÁDÁM GIMNÁZIUM, MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

KATASZTRÓFAVÉDELEM KÜLÖNDÍJ:
FEHÉRGYARMATI DEÁK FERENC GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM


A verseny feladatai:
rendészet és közszolgálat szakmai ismeretek teszt (rendőri, katasztrófavédelmi ismeretek)
drog prevenciós teszt (különdíjért)
akadálypálya
lövészet
fizikai állapotfelmérés (erőnléti ötpróba)
-    2000 m-es síkfutás
-    hanyattfekvésből felülés
-    mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás
-    hajlított karú függés
-    helyből távolugrás
Nagykállói diákok díjesője a rendészeti versenyen! 

A Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakközépiskolájában tanuló diákok kimagasló teljesítményt nyújtottak a 

XII. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny egyéni döntőjén. 

Cselenyák Judit a második, Markovics Adrienn pedig a harmadik 

helyezést érte el a többfordulós versenysorozat végén.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ 2016. március 2-a és 4-e között rendezte meg Békéscsabán a XII. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny egyéni versenykategóriájának országos döntőjét. A verseny fővédnöke dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, védnöke Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány volt.
 A döntősök írásban és szóban mérték össze tudásukat. Írásban rendészeti ismeretek, katasztrófavédelem, speciális társadalmi ismeretek és rendészettörténet témakörben kellett a kérdésekre válaszolniuk, míg szóban ezeken a témákon kívül angol vagy német nyelven is számot adtak az ismereteikről a tekintélyes szakemberekből álló vizsgabizottság előtt.
A Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakközépiskolájában, Nagykállóban, tanuló tizenkettedikes diákok nem csak az országos 2. és 3. helyezést tudhatják magukénak, hanem ezen kívül még különdíjakat is átvehettek az országos és megyei szintű rendvédelmi vezetőktől. A tanulók sikereihez nagyban hozzájárultak felkészítő tanáraik : Fehér János r. őrnagy és Sipos Zoltán r. alezredes, a Sz.-Sz.-B. MRFK munkatársai.
Nagykállóban 2005-ben indult belügyi rendészeti ismeretek alapozó képzés. A versenyeztetés, ahogyan azt az eredmények is mutatják, kitűnő lehetőséget biztosít az iskolában tanuló diákoknak tehetségük kibontakoztatására, erősíti a rendészeti pálya felé való orientáltságukat.


Nagykállói szabadságharcos hősök és forradalmárok nyomában
A Mátészalkai SzC Budai Nagy Antal Szakközépiskolája Nagykállói szabadságharcos hősök és forradalmárok nyomában címmel rendhagyó megemlékezést szervezett március 15.-e alkalmából.
A tanulóink a helytörténeti séta alkalmával történelmünk jeles személyiségeivel találkozhattak: Simonyi óbesterrel, II. Rákóczi Ferenccel, Kossuth Lajossal, Korányi Frigyessel. Régi idők tanúja címmel előadást hallhattunk a református templom történetéről. Megtekintettük a volt megyeháza lovagtermét és a börtönmúzeumot, mert a „Szabadságnak ára van”. 1848-as vitéz, nemzetőr Korányi Frigyes életéről a helytörténeti múzeumban kaptunk tájékoztatást. A könyvtárlátogatáson az 1848-as témájú szakirodalmat ismertük meg.
 A nagykállói séta végén a diákok elhelyezték a megemlékezés virágait a Szabadság- szobornál.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az érintett intézmények vezetőinek, hogy segítőkészségükkel és magas színvonalú szakmai előadásaikkal hozzájárultak nemzeti ünnepünk méltó megünnepléséhez!
<<<Képek az eseményről>>>


Március 12-én rendezték meg a XV. Sárvár Kupa Nyílt Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior és Felnőtt Ippon Shobu Karate Országos Bajnokságot. A verseny célja a korosztályos és felnőtt egyéni Kata (formagyakorlat) és Kumite (küzdelem) Országos Bajnoki címek eldöntése volt. A versenyre 27 klubtól 345 nevezés érkezett be 170 főtől (101 fiú és 69 lány).
Illés Ákos a kadet korosztály kumite (küzdelem) versenyszámában 2. helyezést ért el, míg
Németh Szabolcs a felnőtt korosztályban érte el ugyanezt a sikert, kumite (küzdelem) versenyszámban a 2. helyre állhatott a dobogón.SZAKMAI HÉT A BUDAIBAN
 145 diák közös versmondása  nyitotta meg a Szakmai hét programsorozatát a Budaiban.
Bornemissza Endre :Kötődések című versét 145 budais diák szavalta el, így emlékezve Iskolánk 145. tanévére
.

Az Intézményünkben folyó szakmai képzés sokszínűségét szerettük volna bemutatni a szakmai hét programsorozatával. Szakemberek  a pedagógus, közszolgálat és a közgazdasági pálya munkaterületeit ismertették meg a diákjainkkal.  Az ovisok is meglátogatták a gyakorlós óvó néniket és  fergeteges farsangi bulit csaptak az iskolánkban.   Szakmacserés órák, házi versenyek, állásinterjú, szakmák csatája, műveltségi teszt, fizikális és szellemi erőpróbák várták az érdeklődőket. A partnerintézményeink képviselőivel szakmai fórumon beszélgettünk a gyakorlati képzés megvalósításának feltételeiről. Mozgalmas és eredményes hetet zártunk a Budaiban!Újabb siker az Országos Rendészeti Versenyen!

Az előző tanév sikeres szereplése után, idén már két Budais résztvevője is lesz az Országos döntőnek.
Cselenyák Judit és Markovics Adrienn 12.B. osztályos tanulók
bejutottak az Országos Középiskolai Rendészeti Verseny egyéni országos döntőjébe.
Március 2-3-4. -én az ország 20 legjobb rendészetis tanulója méri
össze a tudását Békéscsabán és a Mieink is ott lesznek!:-D

Gratulálunk Nekik és nagyon büszkék vagyunk Rájuk és a felkészítő tanáraikra!


Mátészalkai SzC
Budai Nagy Antal Szakközépiskolája
FÉLÉVI ÉRTESÍTŐ

Tantárgy Értékelés
Magatartás jeles Aktív közösségi életet él , részt vesz tanulmányi versenyeken. Munkavégzése megbízható,lelkiismeretes.  Társaival szemben udvarias, segítőkész, környezetét tisztán tartja. ( pályaválasztási kiállítás, nyílt nap, új tantermi berendezések…)
Szorgalom jeles Tanulmányi munkában kitartó, a tőle telhető legjobb eredményre törekszik. Munkája pontos, megbízható. Többlet feladatokat vállal, mindig készül, figyel. Érdeklődése sokirányú, egyes tantárgyakban a tananyagon felül is produkál.(pályázatok, versenyek…)
Magyar nyelv és irodalom jeles Aktívan részt vesz a tanulmányaihoz kapcsolódó, tanórán kívüli programokban, akár szervezőként is,ha alkalma adódik, jól felkészülve versenyeken öregbíti iskolája hírnevét(iskolai műsorok szervezése, hírlapolvasó pályázat, szavalóverseny…)
Történelem jeles Szívesen vállal munkát osztálya, iskolája, közössége érdekében.( házi és országos versenyek, megemlékezések…)
Idegyen nyelv
(angol vagy német)
jeles Aktív önműveléssel fejleszti tudását, aktívan részt vesz a tanulmányaihoz kapcsolódó, tanórán kívüli programokban, akár szervezőként is.(nyelvi témahét: plakàtkiàllítàs ,idegen nyelvű szavalóverseny…)
Testnevelés jeles Tanulmányaihoz kapcsolódó tanórán kívüli programokban szívesen részt vesz, képességeihez mérten szorgalmas.( kerékpározás a Bringás Napokon, crossfit…)
Rajz jeles Ha alkalma adódik, jól felkészülve versenyeken öregbíti iskolája hírnevét( Országos Középiskolás Képzőművészeti Tárlat 2015. két  diákunk munkáit kiállították…)
Szakmai tárgyak
oktatás, közszolgálat, közgazdaság
jeles Szívesen vállal plusszmunkát  közössége érdekében, jól felkészülve versenyeken öregbíti iskolája hírnevét(Országos Haditorna Verseny, Országos Rendészeti Verseny, közgazdasági szakkör, iskolai dekorációk, …)
A BUDAIS RENDÉSZ FIÚK a HADITORNÁN is HELYTÁLLTAK!

A  Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2015. október 08.-án Nyíregyházán rendezték meg a „Honvédelmi Kötelék” Országos Haditorna Versenyt. Iskolánk közszolgálat szakmacsoportos tanulói közül a 12.A. és a 11.B. osztály indult a versenyen, négyfős fiúcsapatokkal. 

 A versenyen nem csak az erő és az állóképesség volt a  fontos, hanem az ügyesség, a gyorsaság a kreativitás és a csapatmunka is!

Versenyszámok:
    Tájfutás
    Katonai tereptan
    Kézigránát célba-dobás (váltóverseny)
    Céllövészet (légfegyveres)
    Honvédelmi „TOTO”
    Fegyveres váltófutás
Eredmény:

2. hely: 12/A (Dénes Attila, Gurcsák Márk, Szurcsik Vendel, Vitai Szabolcs)

3. hely: 11/B ( Illés Ákos, Jurecska Zoltán, Kutus Sándor, Oláh Soma)

Felkészítő tanár: Balázs SzabolcsÖsszefüggő nyári szakmai gyakorlat
a rendészetis tanulóknak

mottója : fegyelem, kitartás, képesség, tapasztalat


Iskolánk közszolgálat szakmacsoportos tanulóinak   a 9. évfolyam után 35 óra, a10. évfolyam után 35+35 óra, a 11. évfolyam után 40+65 óra összefüggő gyakorlaton (úgynevezett nyári gyakorlaton) kell részt vennie. Ennek célja a  9.-10.  évfolyamon elsajátított fegyveres szervek munkáját bemutató elméleti ismeretekhez kapcsolódó ismeretek gyakorlása, elmélyítése.
A 9. évfolyamos tanulóknak (70 fő)  a nyári gyakorlatot az iskolában szervezzük. A 10. évfolyamos tanulók (62 fő) már külsős helyszíneken is tanulnak, gyakorlatoznak. 
A rendészeti gyakorlat időpontja: 2015. június 16-29.

A feladatok teljesítése érdekében sikeresen együttműködünk a fegyveres szakmai szervekkel  A Sz.-Sz.-B. Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársai előadásokat, elméleti és gyakorlati órakat tartanak a táborban: rendőri kommunikáció, közlekedésrendészet elmélet és gyakorlat, alaki gyakorlat témakörében.
A  10. évfolyamon a megyei katasztrófavédelem munkatársai ifjúsági tűzoltó szaktanfolyamot tartottak.
 A tanulók ellátogattak a Nyírbátori Rendészeti Kiképzőközpontba, megtekintették az ott folyó szakmai munkát, lőgyakorlaton vettek részt a nyíregyházi lőtéren, a Nagykállói Rendőrőrs munkatársa pedig előadást tartott általános szolgálati ismeretekből és csapatszolgálatból. A  fizikai állóképességük fejlesztése érdekében a tanulók egy egész napos túrát tettek a Harangodon.

A gyakorlat célja az volt , hogy a fiatalokat nagyfokú önállóságra, fegyelemre, kitartásra, egymás iránti tiszteletre, az elöljáróval szembeni engedelmességre nevelje. Felelősségtudatukat  változatos módszerekkel erősítjük, úgy, hogy a nyáron tanultak lehetőleg szokásukká váljon és felnőtt korukban is hasznát vegyék az itt tanultaknak.


BUDAPESTI TANULMÁNYÚTON A BUDAISOK!

Iskolánk közszolgálat szakmacsoportos tanulói közül 40 fő részt vett a 2015. április 25-én, Budapesten megrendezett Országos Rendőr - és Tűzoltónapi rendezvénysorozaton.  Az Országos Rendőrfőkapitány meghívása az eseményre nagy meglepetésként ért minket.  A  Rendőrség gondoskodott az utazásról és az étkeztetésről, promóciós ajándékokról.

A programok, kiállítások változatosak és nagyon színvonalasak voltak:  kommandós-, kutyás bemutatók, rendőrségi  lovasroham, koncertek, járműkiállítás , teljesen el voltunk ragadtatva tőlük. A szavak helyett az itt készült képekből válogattunk néhányat, hogy elmeséljék mennyire jól éreztük magunkat. Kicsit fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.Segítők-Ész

alapítványunk várja az 1%-os adófelajánlásukat

melynek száma

1 8 7 9 2 0 9 0 - 1 - 1 5


BUDAIS SIKER A RENDÉSZETI VERSENYEN

 
2015. március 04- 06. között Putnokon került megrendezésre a XI. Országos Középiskolai Rendészeti Tanulmányi Verseny egyéni országos döntője. A Nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskolát és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyét Szabó Erik iskolánk 12/B. osztályos tanulója képviselte.

 Többfordulós válogatás után végül 25-en jutottak be az országos döntőbe. A komplex szakmai verseny során írásbeli és szóbeli feladatokat oldottak meg a résztvevők belügyi rendészeti ismeretek, speciális társadalomismeret, katasztrófavédelem témaköréből.  Szakmai szituációs gyakorlatokon idegen nyelven kellett kommunikálniuk. A versenyzés izgalma mellett igen gazdag kulturális és szakmai kísérőprogramokról is gondoskodtak a szervezők: kirándulás az Aggteleki Cseppkőbarlanghoz, filmvetítés, büntetés-végrehajtási, rendőrségi, katasztrófavédelmi bemutatók.

Nagyon szoros küzdelemben Erik a 18. helyen végzett. Iskolánk első alkalommal képviseltette magát ezen a rangos versenyen és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a közszolgálat szakmacsoport tanulója ilyen szép eredményt ért el! Köszönet Szabó Eriknek szorgalmas, kitartó munkájáért és lelkes felkészítő tanárainak: Fehérné Somogyi Tündének, Fehér Jánosnak, és Németh Szabolcsnak.

Korábbi híreink